Tidningar är inte så dumma trots allt ­– Ny forskning visar på fördelarna med mediet

Svenskar är högkonsumenter av media internationellt sett, och svenskars aptit för rörlig bild, sociala medier, och streaming är välkänd. Det som är mindre vedertaget är att allt fler prenumererar på dagstidningar, fysiskt och online. En ofta underskattas kanal, med rimlig kontaktkostnad och relativt hög ‘attention’.

I detta inlägg sammanfattar vi de senaste insikterna kring tidningar och kommunikation, utifrån ett artiklar i tidningen forskning.se.

Mediebarometern är en årlig undersökning som genomförts sedan 1979 och bygger på svar från ett stickprov av befolkningen. Tobias Lindberg, medieforskare vid Göteborgs universitet, förklarar betalningsviljan; ”…Sverige är fortfarande ett av de länder där störst andel betalar för digitala nyheter.” och bland dessa digitala läsare ingår numera även äldre konsumenter. I Mediebarometern framgår även att dagstidningsprenumerationer (kvälls- och morgontidningar, på papper eller digitalt) har ökat över åren, och att hela 52 procent av de tillfrågade angav att de var prenumeranter 2022. Tobias Lindberg förklarar;

”Förra året (2022) hade 42 procent av befolkningen tillgång till en digital morgontidning i hushålletvia prenumeration och gratisutdelade digitala nyhetstidningar, ej kvällstidningar. Det är den högsta siffran för digitala prenumerationer som någonsin uppmätts i Mediebarometern..”

2024-års undersökning visade att 43 procent av svenskarna mellan 25 till 85 år hade tillgång till en digital morgontidning. Enligt undersökning når tidningsmedierna främst de utbildade och mer bemedlade svenskarna i storstäderna. En styrka med tidningsformatet är att svenskar lägger sin tillit till lokaltidningen vid kriser, detta efter studier kring mediebeteende under coronapandemin vid Jönköping University och Handelshögskolan i Stockholm. Faktum är att tidningarna i detta nu själva befinner sig i något av en kris. I en tid av utdragen lågkonjunktur, samt med förändringar i det statliga presstödet, tvingas många lokaltidningar leta nya ägare för att klara sig. En konsekvens av den dåliga ekonomin är således att lokaltidningar i allt större utsträckning blir uppköpta av större medieföretag. En trend som varit genomgående det senaste årtiondet enligt studier vid Göteborgs universitet. Tobias Lindberg förklarar trenden;

”Det har skett en enorm förflyttning av annonspengar, samtidigt som medierna har digitaliserats. Teknisk utveckling kostar pengar och de som har lyckats med den här digitala omställningen är de stora koncernerna. En del små medieföretag har klarat det här dåligt, men har sedan köpts upp av större företag och då har de gått bättre. I grunden innebär det här att vi har fler dagstidningar och lokaltidningar kvar än vi annars hade haft.” Potentiella konsekvenser som lyfts av det alltmer konsoliderade medielandskapet är att innehållet och åsikterna som kommuniceras smalnas av och att formatet blir mer likriktat."

Digitaliseringen har sammanfattningsvis medfört både fördelar, och nackdelar. En fördel är att de sociala medier som kommit ur digitaliseringen gett allt fler en röst. En annan fördel är att pressen på nyhetsmedier leder till relativt billigare annonsplatser. Sammanfattningsvis, det finns större potential i tidningsmedier för oss marknadsförare än man kan tro. Så förbise inte kommunikationskanalen endast på grund av dess traditionella yttre. Vi på Catalyse kan hjälpa dig med din mediemix för att du ska få de bästa förutsättningarna att nå din målgrupp och öka din omsättning. Kontakta oss för bland annat kampanjmätningar, kundsegmentering och annat insiktsarbete så hjälper vi dig lägga upp en plan för ditt varumärke in i det nya året. På HowCom finns all expertis kring medieköp och marknasföringsstrategi du kan tänkas behöva. 

Lycka till där ute i medielandskapet, och må din mediemix före evigt vara med dig.

-          Albert Adlersson, analytiker på Catalyse – en del av HowCom Group

Next
Next

Marknadschefens viktigaste tid - gör rätt i budgetprocessen 2025